Shopify webshop in 10 eenvoudige stappen

Shopify webshop in 10 eenvoudige stappen

Shopify is één van de grootste en meet up-to-date e-commerce software. De mooiste en meest converterende webshop worden met dit platform gebouwd. Zocht je ooit naar webwinkelsoftware, dan heb je er ongetwijfeld over gelezen. Het is een geweldig fijn platform waarmee je binnen no time een professionele webshop neerzet compleet met de beste marketing snufjes die jou en je onderneming naar een hoger niveau helpen.

Voordelen van Shopify

  • Het is een super up-to-date SaaS-systeem, dat je verzekert van de meest recente techniek in de markt.
  • Het is een veilig systeem met weinig 'down time'.
  • Shopify is ontzettend klantvriendelijk, zowel het systeem als de 24/7 support die je krijgt.
  • Shopify biedt heel veel apps/plugins (zowel gratis als betaald) die heel veel meerwaarde geven aan een succesvolle webshop.
  • Marketing is mooi geïntegreerd in het systeem, waardoor je next level kunt gaan met doelen, retargeting en klantenservice.
  • Naast e-commerce heeft het systeem ook een solide POS mogelijkheid (voor je offline verkoop).
  • Facebook én Instagram shopping zijn beiden binnen no time gefixt.
  • Vanuit design perspectief vinden wij dat er geen ander webshop-systeem is dat standaard zulke mooie templates heeft.

Reden genoeg om Shopify serieus te overwegen. Hieronder vind je hoe je in 10 eenvoudige stappen een Shopify webshop opzet. Besteed je zoiets toch liever uit? Dan kan SYSO je uiteraard helpen met het maken van een converterende webshop.

 

Stap 1 - Maak een Shopify account aan

Beginnen met Shopify is niet moeilijk, je maakt hier zonder creditcard een gratis account aan voor 14 dagen. Zo kun je eenvoudig zelf ontdekken hoe gebruiksvriendelijk het webshop-systeem is en wat de mogelijkheden zijn. 

Shopify webshop gratis demo

Stap 2 - Een Shopify thema kiezen

Het uiterlijk van je webshop wordt bepaald door de lay-out. De standaard lay-out (de schil, bij Shopify het 'thema' genoemd van je webshop) is Dawn. Eigenlijk best een prima begin, maar er zijn tientallen gratis thema's waaruit je kunt kiezen en in totaal bijna 100 prachtige thema's, dus kijk zeker even rond. 

Daarbij komt dat je voor een betaalde thema vaak éénmalig rond de $200 - $350 betaalt, wat in verhouding een héél reële prijs is, als je ziet hoe ontzettend uitgebreid thema's vaak zijn. Denk hierbij aan stijlvarianten, vormgeving, filtering, mega-menu's, uitgebreide blogfuncties en heel veel mogelijkheden om het thema om te toveren naar jouw eigen wensen en branding. In de online cursus Shopify webshop DIY behandelen we dit onderwerp uitgebreid.

Stap 3 - Het Shopify thema vertalen

De basis van Shopify is Engelstalig. Ideaal als je een Engelstalige webshop wilt starten, maar wil je alles vertalen naar het Nederlands dan kan dat natuurlijk ook. Alle gratis thema's zijn zo om te zetten naar veel verschillende talen, waaronder Nederlands.De gratis Shopify thema's sowieso.

Is de vertaling nog niet volledig doorgevoerd, dan nog zijn er veel systeemwoorden- en zinnen die je (op een makkelijke manier zonder code) moet vertalen. Hoe je dat behandelen we ook in de online cursus Shopify webshop DIY.

Stap 4 - Shopify meertalig maken

Wil je jouw webshop voor je klanten in meer dan één taal toegankelijk maken? Dan heb je daar nu nog heel even een plugin voor nodig. Goede plugins zijn beijvoorbeeld Langify of Weglot.

Stap 5 - Betaalmethoden koppelen

iDEAL staat in Nederland als online betaalmethode op nummer 1 en in België is dat onmiskenbaar BanContact. Tot 2013 waren deze methoden niet te koppelen met een Shopify shop, het is daarom dat je nu soms nog leest dat Shopify geen optie is voor de Nederlandse of Belgische webwinkel eigenaar. Maar zoals jij nu ook weet, we kunnen al bijna 10 jaar gewoon van Shopify gebruikmaken dankzij Mollie én Shopify Payments. 

Shopify Payments
Shopify Payments is de eenvoudigste manier om online betalingen te accepteren. Je hoeft dan geen externe betaalprovider te koppelen, alles gaat binnen het Shopify-systeem. Met Shopify Payments worden automatisch alle belangrijke betaalmethoden, zoals iDEAL en creditcards, geaccepteerd. Voor Nederland is Shopify Payments nu beschikbaar, zie hier een lijst met uitgerolde landen. 

NICE: Wordt er afgerekend via Shopify Payments dan betaal je daar géén fee over!

Stap 6 - Verzendkosten instellen en verzenddiensten koppelen

Verkoop je diensten, producten die door de brievenbus passen of producten die alleen met een pakketdienst kunnen worden verzonden? Ga dat even goed na voor jezelf, bepaal de verzendkosten en stel deze goed in. 

Je kunt ook een dienst koppelen als MyParcel of Sendcloud. De laatst genoemde heeft een gratis Shopify plugin en integreert PostNL en bpost, maar ook UPS en DHL. Net als Mollie is Sendcloud lekker compleet.

Stap 7 - Je algemene pagina's maken en schrijven

We gaan even kort door de bocht, in de SYSO Webshop blueprint (krijg je ook als je de cursus Shopify webshop DIY doet) behandelen we elk onderdeel en pagina uitgebreid. Denk alvast aan de essentiële, universele pagina's die jouw webshop beschrijven en ondersteunen. Waar moet je dan zoal aan denken?

Hoofdnavigatie

Denk aan de pagina's: Home, Nieuw, Outlet, Shop, Over ons, Blog en Contact.

Footer

Denk aan de pagina's: Menu (herhaling van de hoofdnavigatie), Klantenservice, Algemene voorwaarden, Privacy disclaimer, Levertijd & verzendkosten, Retouren, Garanties & klachten en Betaalmethodes.

Voor al deze pagina's is tekst nodig, goed geschreven tekst die bij jouw merk en branding passen én geoptimaliseerd voor SEO (ten behoeve van de vindbaarheid van jouw webshop in Google).

Stap 8 - Jouw Shopify shop vullen met producten

Of je nu 1 of 100 producten verkoopt, je moet ze invoeren. Gelukkig heeft Shopify ook dat niet moeilijk gemaakt. 

Verhuis je vanuit een ander webwinkel-software naar Shopify? Dan is een migratie van je database vaak mogelijk. Migratie in dit geval betekent dat er online services zijn die jouw producten en vaak ook ordergeschiedenis en klantgegevens (veilig!) overzetten van het ene systeem naar het andere systeem. Heb je heel veel producten dan is dat heel handig! Heb je minder dan 150 producten dan is handmatig overzetten van producten vaak eerder aan te raden omdat je dan met een 'clean slate' begint en er geen vreemde codering e.d. meeverhuist.

Verhuizen van Mijnwebwinkel naar Shopify

Mijnwebwinkel is een super fijn instap systeem van Nederlandse bodem. Het is makkelijk en de vriendelijke klantenservice is Nederlandstalig. Toch groeien veel shops na verloop van tijd daar uit hun jasje al vinden ze het moeilijk te verhuizen naar een ander systeem zoals bijvoorbeeld Shopify. Waarom? Vooral omdat het op de normale manier niet mogelijk is producten, bestellingen en klantgegevens makkelijk mee te verhuizen. Daar is eenvoudigweg geen mogelijkheid voor.

Het goede nieuws is dat wij dit wel voor je kunnen regelen! Neem even contact op voor meer informatie.

Stap 9 - Doe altijd zelf een paar testbestellingen

Als je je Shopify webshop hebt gepubliceerd en deze toegankelijk is voor de rest van de wereld, doe dan (voordat je gaat promoten) eerst altijd zelf een bestelling. Maak een testartikel aan van €1,- en doe een bestelling. Anderen laten testen op deze manier is ook een goed idee. 

Stap 10 - Je shop is live, wat nu?

Ja, zo snel kan het gaan. Een webshop opzetten is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Voor bijna nop ben je live en ook je promotie kan slim, zonder al teveel kosten via social media en een gratis Klaviyo of Mailchimp account.

Maar bén je er nu wel echt? Converteert deze shop? Is de inhoud duidelijk genoeg? Komt je klant terug? Om niets aan het toeval over te laten is de volgende stap eigenlijk onmisbaar. En dat is de online cursus Shopify webshop DIY. Hiermee neem ik je aan de hand en gaan wel een stuk dieper in op de zaken dan bij dit rappe stappenplan. Want met even *flats* een shop opzetten ben je er nog niet. We helpen je graag nog een stuk beter dan dit.

Laat SYSO jou helpen

Met 20+ jaar ervaring op het gebied van branding, e-commerce en online marketing weten we precies wat er nu speelt en wat er komen gaat. Shopify kennen we door en door. We weten waar de kansen liggen, welke apps je moet hebben, hoe je branding slim toepast en hoe je Shopify zo kunt inrichten dat de webshop 'fits like a glove'.

Shopify webshop voorbeelden

Recente succesvolle webshops van onze hand: Roppongi • Unknown stories • GOED van toen • MT Sfeeridee • Kleinkinderen • Meesterlijke webshop - Robèrt van Beckhoven • Iets moois voor jou • MIEKinvorm • The Fortitude Company • Posilief • Alchemista • Boef en Aap • Daniëlle Balfoort • Happlify • Little King Arthur

Zie ook onze casestudies voor mooie voorbeelden inclusief branding.

Wie weet sta jij over een tijdje ook bij deze lijst. Stop met dromen, start met doen. Begin hier gratis je eigen Shopify webshop, doe dé online cursus Shopify webshop DIY en je bent binnen 4 tot 6 weken in business!

 

.

Laat een reactie achter

Note: publicatie van je reactie kan even duren. Dankjewel voor je geduld.