10 super slimme ideeën voor je eigen minicursus (+checklist PDF)

10 super slimme ideeën voor je eigen minicursus (+checklist PDF)

"Ik wil van mijn kennis geld maken, maar HOE doe ik dat?! Hoe gaan mensen mij als dé expert zien in mijn branche?" - Want dat is wat er onder andere gebeurt als jij een minicursus lanceert. Of je nu producten of diensten verkoopt, een minicursus is een geweldig slim marketingmiddel.

Er zijn heel veel manieren om een minicursus in te zetten, zo kun je er nieuwe klanten mee aantrekken, maar je kunt het ook als product verkopen! Hier alvast twee van de vele scenario's om een idee te krijgen:

✅ Je hebt een sieradenwebshop

Je hebt een webshop en verkoopt sieraden en edelstenen. Je hebt fijn wat klanten die zo nu en dan wat kopen, maar je krijgt ze maar moeilijk over de streep nog eens wat bij je te bestellen. Nieuw publiek naar je shop halen is ook telkens een hele opgave... Kortom: groei blijft uit, laat staan dat je rond kan komen van je webshop.

Jouw minicursus idee
De minicursus kun jij geweldig inzetten als gratis lead magnet waarbij je de interesse wekt bij nieuw publiek voor jouw expertise én zij jou hun mailadres geven. Het begin van een duurzame klantrelatie en meer omzet. Later zou je de cursus ook kunnen verkopen. Zie je het al voor je? Wij wel!

✅ Je bent een Burnout coach

Je bent een burnout coach die mensen helpt met het weer op orde krijgen van hun leven. Dat doe je door middel van 1-op-1 coachingstrajecten en weekend retreats. Wat graag zou je een groot online programma maken waarbij je niet meer alléén 1-op-1 hoeft te werken. Zo kun je veel meer mensen tegelijk helpen én weegt deze oplossing ook niet zo zwaar op jou als persoon.

Jouw minicursus idee
Een minicursus helpt jou te onderzoeken of er vraag is naar zo'n groot online programma. Zie het als een kleine try out waar je je publiek en het idee mee warm maakt. Hoe reageert je publiek, welk onderwerp is het meest relevant, past het maken van een cursus bij jou? Maak je eigen minicursus en je bent er binnen no-time achter. Hier val je geen buil aan.

🖐 5 Steengoede redenen voor je eigen minicursus

  1. Met de juiste minicursus word je een magneet voor je publiek
  2. Het bevestigt jouw expert status, net als bij een boek (maar dan met véél minder moeite en geld!)
  3. Voor (online) cursus newbies is dit een geweldig begin!
  4. Als je geld wilt verdienen voordat je hoofd cursus/programma klaar is
  5. Als je naast producten ook je kennis wilt gaan verkopen

Meer minicursus voorbeelden

Om je nog een beetje op weg te helpen hierbij wat voorbeelden ter inspiratie voor jouw eigen minicursus.

Tarot cursus

Heb je een webshop met spirituele producten? Dan kun je een Edelstenen cursus maken over de werking, oorsprong en betekenis van de door jou meest gebruikte edelstenen.


Meditatie cursus


Geef je offline yogalessen? Dan kun je een minicursus maken om een yoga ochtendroutine voor jezelf te maken. Of een rustgevende meditatie; leer mediteren.


Interieurstyling cursus


Verkoop je woonaccessoires? Biedt een styling minicursus aan. Hoe kies je een kleurpallet? Welke designklassiekers moet je meenemen in een kringloopwinkel enz... Hoe combineer je dit seizoen oud en nieuw? (elk seizoen een nieuwe cursus!!)

Hechting moeder en kind cursus


Als je een lifestylecoach bent en je hebt een online programma voor nieuwe moeders, dan kan je minicursus een korte tutorial zijn over de hechting met je kind.

Babyuitzet cursus

Heb je een eco kinderkledingmerk en/of webshop en bestaat jouw doelgroep uit (bijna) moeders? Maak een minicursus met duurzame essentials die je écht nodig hebt voor de babyuitzet of hoe je de kraamtijd voor jou en je nieuwe gezin plant.


Handlettering cursus


Heb je een webshop met stationery en/of is handlettering jouw ding? Biedt een minicursus aan voor de basics en zorg dat ze zo meer komen te weten over de producten die je verkoopt; pennen, inkt, papier enz. of een grotere betaalde cursus.

Vega smoothies cursus


Ben je een healthy foodblogger en wil je geld verdienen met je kennis? Dan kun je bijvoorbeeld een minicursus maken en verkopen over een 30-daagse detox. Je minicursus kan ook alleen een 7-daagse zijn en dat je een grotere cursus aan het eind van de 7 dagen aanbiedt. Een minicursus in dit geval kan ook alleen over vega smoothies gaan. Een andere richting kan een minicursus zijn over hoe je mooie foto's maakt van eten.Wat maakt een goede cursus?

Het voornaamste belang van welke cursus dan ook is het succesvol overbrengen van kennis en vaardigheden. En uiteraard is de tevredenheid van een cursist tijdens en na het afronden van de cursus ontzettend belangrijk! Hoe je dat voor elkaar krijgt met een minicursus leer je heel eenvoudig stap voor stap in de gloednieuwe Maak je eigen minicursus.

Laat een reactie achter

Note: publicatie van je reactie kan even duren. Dankjewel voor je geduld.