Mariko Naber in BNO Dutch Designers Yearbook over AI

Mariko Naber in BNO Dutch Designers Yearbook over AI

Wij zijn met ons branding bureau Loaded ink al zo'n 25 jaar als bureau aangesloten bij de BNO. Ikzelf, Mariko, ben ook BNO-mentor. Het BNO-lidmaatschap vinden we als ontwerpers belangrijk en nu wellicht meer dan ooit. BNO staat voor kwaliteit en vakmanschap. Elk jaar brengt de BNO een jaarboek uit en dit jaar werd ik, Mariko, gevraagd mijn visie te geven op AI wat afgelopen jaar een enorme vlucht heeft gemaakt. Hierbij mijn antwoord op de vraag die ik kreeg.

Vind je dat AI het ontwerpvak verder brengt of juist verzwakt?

"Door de overload aan AI content zal de waardering voor creatie zoals we het kennen devalueren.

Als we de waarde van wat wij als ontwerpers brengen willen behouden, moeten we opnieuw de kern van ons vak opzoeken en hiermee nieuwe wegen vinden. Hierbij zal menselijke aandacht de valuta zijn en niet slechts het ‘mooie plaatje’, want iedereen (zeker zonder design achtergrond) denkt dat met AI te kunnen maken.

Elke technologische ontwikkeling waardoor de mens overbodig dreigt te worden, dwingt de mens om in actie te komen en creatief te zijn. Het draait wederom niet om de sterkste, maar om degene die zich het beste aanpast. Zie AI daarom nu voornamelijk als een tool, een slimme medewerker die jou als ontwerper uitdaagt en je verder brengt dan je ooit had kunnen denken.

Ten slotte moeten we ons afvragen waarom we ons zorgen maken dat AI het ontwerpen zal overnemen, terwijl we onze ziel al lang aan marketing(strategie) hebben verloren."

 

 

Wat is de BNO?

BNO is de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Dit is de belangrijkste vereniging voor professionele ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland. Het lidmaatschap biedt diverse voordelen, zoals:

  1. Netwerkmogelijkheden: Toegang tot een netwerk van professionals in de ontwerpsector, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden en nieuwe zakelijke kansen.

  2. Advies en Ondersteuning: Leden krijgen professioneel advies over juridische, zakelijke en praktische aspecten van het ontwerpvak.

  3. Kennisdeling en Educatie: Toegang tot workshops, seminars en evenementen gericht op professionele ontwikkeling en actuele thema’s in de ontwerpwereld.

  4. Belangenbehartiging: De BNO komt op voor de belangen van ontwerpers en ontwerpbureaus op nationaal en soms internationaal niveau.

  5. Publiciteit en Zichtbaarheid: Leden kunnen hun werk en profiel presenteren via de platforms van de BNO, wat hun zichtbaarheid en bekendheid in de sector kan vergroten.

  6. Kortingen en Voordelen: Kortingen op bijvoorbeeld verzekeringen, tijdschriften, boeken en deelname aan evenementen.

Het lidmaatschap is bedoeld voor individuele ontwerpers, studenten in designgerelateerde studies, maar ook voor ontwerpbureaus en -bedrijven. Het doel is om de professionele praktijk van ontwerpers te ondersteunen en de ontwerpsector als geheel te versterken.

Ken of ben jij een ontwerper? Kijk dan eens op www.bno.nl.
Het BNO jaarboek kun je bestellen door te mailen naar info@bno.nl

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.