Master in 5 stappen de Pomodoro techniek

Master in 5 stappen de Pomodoro techniek

Nog even Facebook aan, een post op Instagram, door je timeline heen, een berichtje beantwoorden, je gedachten dwalen af, nog maar een kop koffie en weg is weer een half uur aan... Ja, aan wat eigenlijk? En zo hopen je to-do's op en dat geeft een berg met werk en stress. Herken je dat (helaas)? Lees dan snel verder!


Één van de technieken die ik zelf namelijk toepas als ik in de dagelijkse werkzaamheden heel veel op de planning heb staan is time management klassieker: de Pomodoro techniek. Dit handige foefje helpt je om taken af te werken en zo geconcentreerd mogelijk te blijven. Bovendien helpt het je ook om je planning aan te houden. Je hebt namelijk maar een x aantal delen van 25 minuten in één (werk)dag.Wat is de Pomodoro techniek?


De Pomodoro techniek is een methode voor tijdmanagement, eind jaren tachtig ontwikkeld door Francesco Cirillo. Deze wereldwijd bekende expert op het gebied van tijds-management en organisatorische productiviteit heeft met zijn Pomodoro techniek al miljoenen mensen wereldwijd geholpen.Francesco ontwikkelde deze techniek met een kookwekker in de vorm van een tomaat, (vandaar de naam 'pomodoro', Italiaans voor tomaat). Bij deze techniek zet je een wekker op 25 minuten, een tijdspad waarbinnen geconcentreerd aan een taak moet worden gewerkt. Maar een smartphone doet de trick natuurlijk ook.De 25 minuten van hard en geconcentreerd werken worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer neem je een langere pauze. En that's it!Waarom werkt de Pomodoro techniek?


Dat het werkt, is een feit, maar waarom werkt het dan? De Pomodoro time-management techniek zorgt er namelijk voor dat je:


 • slimmer omgaat met (interne en externe) afleiding

 • uitstelgedrag voorkomt
• meer gefocust op je taak blijft

 • meer overzicht in je planning hebt

 • meer voldoening uit je werk haalt

 • gestructureerder aan het werk gaat

 • complexe taken kunt versimpelen

 • beter inzicht ontwikkelt in hoeveel tijd taken in beslag nemen

 • en je jezelf gemakkelijk motiveert

Wil je dit ook? Logisch. Probeer de Pomodoro techniek eens uit en zie wat het voor jou
en je werk kan betekenen. Beginnen is niet moeilijk.Zo pas je de Pomodoro techniek toe

De techniek bestaat uit vijf stappen:


 1. besluit welke taak je gaat doen

 2. stel je smartphone in op 25 minuten

 3. werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat

 4. neem een korte pauze van drie minuten

 5. na elke vierde 'pomodoro' neem je een langere pauze (15 tot 30 minuten)

TIP

: er zijn diverse Pomodoro app's verkrijgbaar voor zowel iOS als Android. 
Online kun je onder andere deze timer gebruiken: Tomato-timer.com

🍅 Je kunt ook een hele echte Pomodoro tomaat kookwekker kopen. Zet 'm bij je werkplek en zo vergeet je die techniek nooit toe te passen.

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.