Minderen of stoppen met social media - interview met Mariko in RTLnieuws

Minderen of stoppen met social media - interview met Mariko in RTLnieuws

Bewust kiezen voor je gezondheid, dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te mediteren. In november vorig jaar besloot Mariko Naber (43) te stoppen met al haar social media. Ze gebruikt het nu alleen nog als dat noodzakelijk is voor haar werk.

In november 2018 besloot Mariko het roer om te gooien. Ze verwijderde al haar privé-accounts op social media en besloot die alleen nog zakelijk te gebruiken. Mariko heeft met haar man Mark de onderneming ‘Sell your stuff online’. Ze ontwerpen branding voor andere bedrijven en bieden cursussen aan over hoe je een online onderneming of webshop succesvol kan maken. "Het is best moeilijk omdat mijn werk voor een groot deel om social media draait. Maar op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik alleen nog maar daar mee bezig was."

Geen gespreksstof meer door social media

"Ik wilde er graag vanaf, omdat ik het 'echte' contact met mensen miste. Kennissen gaan ervan uit dat – op het moment dat ze zelf erg actief zijn op Instagram of Facebook – jij ook alles van hen weet." Dit vindt Mariko jammer. "Dan kom je iemand in het echt tegen en heb je gewoon geen gespreksstof meer. Dat vond ik op een gegeven moment zo sneu, dat ik besloot ermee te stoppen.” Mariko heeft nu meer tijd voor nuttige dingen. "Ik ben gaan sporten en ga kritischer om met de tijd die ik heb. Ik hoef niet meer dwangmatig door mijn feed te scrollen en dat scheelt meer tijd dan je denkt."

Het was voor Mariko niet moeilijk haar persoonlijke accounts op te schorten. "Van veel dingen die ik langs zag komen in mijn tijdlijn dacht ik: maar dit wil ik toch helemaal niet weten? Het geeft mij heel veel rust om niet meer bezig te hoeven zijn met wat andere mensen op hun tijdlijn plaatsen. Daarnaast vind ik het leuker om een belletje te krijgen in plaats van die eeuwige onpersoonlijke online felicitaties op mijn verjaardag. Ook uitnodigingen voor feestjes krijg ik liever analoog."

Socialminderen met beleid!

Mariko heeft nog wel WhatsApp op haar telefoon, maar is uit alle groepsapps gegaan. "Als iets dringend is, appen mensen mij persoonlijk. In het begin had ik het gevoel dat mensen dat heel vervelend vonden. Maar als ze je goed genoeg kennen en waarderen, dan waarderen ze ook je keuze." Of ze bang is om dingen te missen? "Nee. Als mensen vragen hebben of graag willen dat je op hun feestje komt, dan hoor je dat echt wel."

Tegenwoordig biedt Mariko een Digital detox aan. Hiermee wil ze anderen inspireren. "Ik ga niet met een spandoek mensen staan aanmoedigen het ook te doen, maar denk wel dat het een mooie beweging is." Voor iedereen die net als Mariko wil beginnen met 'socialminderen' heeft ze nog een tip: "Ga niet als een gek alles in één keer deleten maar maak eerst een backup van je Facebook- en Instagramprofiel. Je wil natuurlijk niet alle herinneringen verliezen die je door al die jaren heen hebt opgebouwd."

Het complete artikel Mariko stopte met social media: Ik was alleen nog bezig met wat anderen zagen, geschreven door Paula Vaarkamp, vind je op de website van RTLnieuws.

Social media detox zakelijk

Word minder afhankelijk van social media en ontdek dat er nog zoveel meer is dan dat om op leuke manier zichtbaar te worden. Zet jezelf hier op de Social media detox wachtlijst.

Digital detox

Op persoonlijk vlak zin in meer rust in je hoofd, echte connectie, meer creativiteit en geluksmomentjes? Doe de Digital detox van Happlify. Deze detox levert je direct méér tijd op die je kunt besteden aan véél belangrijkere dingen.

• Doe de test 'Hoe digitaal verslaafd ben jij?'
 Klik hier voor meer informatie

Digital Detox van Happlify

Laat een reactie achter

Note: publicatie van je reactie kan even duren. Dankjewel voor je geduld.