Hoe leren surfen lijkt op ondernemen: 4 belangrijke inzichten

Hoe leren surfen lijkt op ondernemen: 4 belangrijke inzichten

Daar lagen we dan, met z’n drieën. De golven zagen er op de beachcam wat tam uit, maar @goedegolven gaf ‘goede surf’ aan en dan is het zo. Het strand was vandaag vol honden en baasjes, logisch met een prachtig oktober zonnetje. Eenmaal in het water zagen we wat de ‘goede surf’ inhield. Een strakke zee, met mooie opéénvolgende lange en stevige golven. In de lucht hing de geur van suiker door de churro’s op de Pier, de perfecte golven maakten keer op keer regenbogen door het zonnetje en de lucht was hemelsblauw. Kijk, dit is mijn easy uitlaadklep: knoeien in de zee. Of het nou op een surfboard, sup of bodyboard (zoals hierboven) is; gooi mij met een plank de zee in en ik word zen. 

We wonen nu alweer 20+ jaar heel dichtbij het Scheveningse strand, maar toen corona toesloeg, hebben we de zee eigenlijk pas écht ontdekt. In 2020 ben ik gaan leren surfen en dat maakt me knetter blij. Het was niet zozeer een doel op zich, maar meer een manier om fit te blijven en wat tijd in de natuur door te brengen. Al snel ontdekte ik dat surfen heel wat meer is dan alleen maar een leuke sport. Het is een mentale uitdaging, een manier van leven, en ik ontdekte ook een metafoor voor het ondernemerschap. In dit artikel deel ik de belangrijkste inzichten die ik heb opgedaan door het surfen, en hoe die van toepassing zijn op het ondernemerschap.

Geschuffeld op het strand gekwakt

Het is zo tof een sport uit te oefenen op en in het water. De zee doet namelijk niet wat jij wilt, 'je moet het er maar mee doen'. Soms lig je heel lang te dobberen voor een goede golf, om 'm alsnog kansloos te verprutsen. Maar áls het je dan lukt te staan en 'm uit te surfen: als een kind zo blij.

Inmiddels lig ik nu zo vaak mogelijk met Mark en (al lang niet meer) mini in de golven. We hebben alledrie een wetsuit en bodyboard. Een bodyboard is wat toegankelijker dan mijn longboard/surfplank. Je pakt een golf en stuurt jezelf zo lang mogelijk mee. Soms word je bijna gelanceerd of, in een minder gunstig geval, gespoeld en geschuffeld weer terug op het strand gekwakt.

Bodyboarden Scheveningen

Parallel met ondernemen

Het is precies zoals de uitspraak van Jon Kabat-Zinn die (voor mij dan) een mooie parallel trekt naar ondernemen: “You can’t stop the waves, but you can learn how to surf”. Als ondernemer kom je toch ook een hoop (soms onvoorspelbare) golven tegen, waarbij je de grootste golven bijvoorbeeld kunt zien als een crisis of recessie. Zulke zaken zijn vaak ook niet te stoppen, maar je kunt er gelukkig wél mee leren omgaan. En dat is waarmee ik jou dan weer goed mee kan helpen. Ik kan je niet leren surfen, maar ik kan jou wel leren ondernemen.

you can't stop the waves but you can learn to surf

Bijna verdrinken en groeien

Als ik de vergelijking doortrek naar mijn eigen surf avontuur, dan is het leuk om te zien hoeveel gelijkenissen je tegenkomt. Zo vond ik de zee eerst doodeng, in mijn jeugd heb ik namelijk veel gezeild en ben toen een keer bijna verdronken. Maar met leren surfen is die angst overwonnen. Over groei gesproken! Ook al had ik van een beetje surfen geen drol terecht gebracht, die angst voor water ben ik wellicht voorgoed kwijt.

Super lomp in het water vallen

De eerste weken/maanden voelde ik me tijdens de surflessen best wel een eikel. Want zo makkelijk pikte ik het niet op. Als het me al lukte om een keer te gaan staan, verloor ik vaak mijn evenwicht om vervolgens super lomp als een zeester in het water te vallen. En toch… zat er progressie in. De pop-up (op je surfboard gaan staan om een golf te kunnen pakken) ging steeds ietsje beter en het plezier werd daardoor ook steeds groter.

En dan gaat het een paar keer lekker tot… de zee zo ruw is dat je bijna van de zenuwen in je wetsuit piest. De lucht is grijs, de stroming enorm, de branding is HOOG en dat leuke surfen lijkt ineens meer op survivallen dan een vrolijke watersport. Ga je dan alsnog, dan is de overwinning extra groot als het dan toch lukt. En precies dat, jezelf uitdagen en doorzetten, juist op het moment dat het onmogelijk lijkt, dat vind ik zo mooi aan surfen én aan ondernemen.

Wil je mij/ons in het water zien knoeien? Op de beach cam kun je ons ter hoogte van Patagonia vaak in het water zien liggen #workhardplayharder

De 4 belangrijke inzichten

Ik heb er even op gepuzzeld, maar ben tot deze vier belangrijke inzichten gekomen als je surfen en ondernemen met elkaar vergelijkt.

Inzicht 1 - Surfen en ondernemen zijn beiden een roeping

Want het is bij lange na niet de makkelijkste keuze die je maakt. Bij beiden heb je geen idee waaraan je begint. Hoe goed je je ook voorbereid - the proof is in the pudding, net als bij zoveel avonturen die je aangaat. De grootste stap bij zowel surfen als ondernemen, is het moment dat je je hart eraan verliest en de keuze maakt dát je het gaat doen.

Inzicht 2 - Vallen en sterker opstaan

Vallen en opstaan is natuurlijk van toepassing bij alles wat je leert. Maar met surfen ligt het er heel dik bovenop. Ik merkte dat ik echt een doordouwer ben, zo erg dat ik het seizoen met een blauwe plek op mijn gezicht en een nare ontsteking in mijn schouder afsloot. Ik was een aantal weken met storm tegen beter weten in te ver gegaan. Ontelbare keren was ik door een golf gespoeld. Met fysio en oefeningen heeft het maanden geduurd tot alles weer oké was. In de tussentijd ben ik me meer gaan verdiepen in de theorie en verbeterde ik meteen mijn conditie. Zo kon ik in het nieuwe seizoen weer fris de zee in.

Inzicht 3 - Als de verveling toeslaat sta je stil

Vaak houd je ergens lol in als je er uitdaging uit blijft halen. Heb je een skill gemasterd, ga verder en blijf er niet in hangen. Want stilstand is achteruitgang, bovendien riskeer je er een bore out mee. Niet te verwarren met een burn out trouwens. Zowel bij surfen als ondernemen geldt dat je met een nieuwe stap je best even mag flippen.
"Help, met deze golven/op dit kleine bord/voor de eerste keer zonder instructeur de zee in?!" vs "Help, een nieuwe branding laten ontwerpen/mijn prijzen verhogen/collectie radicaal opschonen?!"... Trouwens, met te kleine golven sta je letterlijk stil.

Inzicht 4 - Met de juiste professionele hulp bereik je veel sneller je doel

Bij een goede reeks surflessen leer je bijvoorbeeld niet alleen hoe je moet surfen, maar ook over de zee en hoe je er het veiligst mee omgaat. Je leert muien herkennen en wat je daarmee kunt, over de getijden en de stroming. Naast het op je board leren staan is het net zo belangrijk dat je weet wat je moet doen als je valt en wat je het beste met je adem doet onder water. Of wat dacht je van met een board door de golven van de branding komen? Learned it on YouTube gaat hier echt niet op, en zo is het precies ook met ondernemen. Je kunt wel heel hard roepen "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan" (Pippi, I know), maar met de juiste begeleiding ben je sneller bij je doel en kun je eerder gaan genieten van het ondernemen zelf.

Wil je ook leren surfen?

Bij Surfscool deed ik een paar jaar geleden mijn eerste lesseizoen en dat is zeker aan te raden. Hartbeach en Aloha zijn ook een paar leuke surfscholen uit de vele goede opties aan de Scheveningse kust! 

Long story short

Kortom: het leven is veel te kort om jezelf niet uit te dagen. Het is te kort om niet te zoeken naar waar jij van AAN gaat. En het is ook veel te kort om alleen te blijven ploeteren, terwijl er mensen zijn die jou maar wat graag op weg willen helpen. Kijk om je heen, zoek een leidraad en ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen? Kijk dan eens naar de pagina met meer informatie over custom 1-op-1 business coaching.

Hopelijk is onderstaande nog lang niet het geval en kunnen we voorlopig nog even door. Het goede nieuws voor jou als ondernemer, is dat jij geen winterstop hoeft te houden!

Surf sneeuw

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 opmerking

Karin Aan 2022,10,12

Wow, coole foto van jou! Je bent echt een doorzetter, supergoed!