Er starten steeds meer nieuwe ondernemingen. Zelfs tijdens de coronacrisis bleef het aantal startende ondernemingen gestaag toenemen. Met name ZZP’ers vormen een groeiende groep startende ondernemers. In Europa nam het aantal ZZP’ers de afgelopen jaren met bijna 50% toe. Ook in Nederland is er sinds 2003 groei. Anno nu zijn iets meer dan de helft van alle ondernemingen ZZP gedreven. Je zult je als ZZP’er dus moeten blijven onderscheiden binnen jouw vakgebied. Maar hoe doe je dat? Natuurlijk zorg je dat je goed vindbaar bent via Google, met een goede website.
En sociale media, en dan met name LinkedIn, zijn een must. Ze bieden een mogelijkheid voor klanten om je te vinden, maar ook om te zien wat je kan. Videomarketing kan zowel op social media als op je website wel eens jouw onderscheidende factor zijn. En het mooie is dat je ze eenvoudig zelf kunt maken. Met deze tips & tricks zorg je dat jouw video’s bij potentiële klanten in het oog springen.
Drie apps die het je gemakkelijk maken om zelf video’s te maken met je mobiele telefoon
Er zijn diverse (gratis) apps beschikbaar die het je gemakkelijk maken om zelf video’s te kunnen maken met je mobiel. Van hoge kwaliteit, zonder dat er een professioneel camera- en productieteam aan te pas komt. De top 3 apps die je eens zou moeten proberen als je als ZZP’er serieus aan de slag wilt met videomarketing:
1 - Screencapture app Xrecorder
Met Xrecorder kun je simpelweg door het downloaden van een app op een eenvoudige wijze je mobiele scherm opnemen, ook wel screencapture genoemd. Zo’n screencapture app komt met name van pas wanneer je wilt demonstreren hoe iets werkt. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, dan kun je met een screencapture app laten zien hoe je een bestelling plaatst of aanpast. Deze app is gratis te gebruiken en zeer eenvoudig in gebruik. Binnen enkele minuten kun je een zeer behulpzame video hebben gemaakt.
2 - Adobe Premiere Rush
Deze ‘alles-in-één videobewerkingsapp voor onderweg’ stelt je in staat om laagdrempelig video’s van professionele kwaliteit te maken. De app is eenvoudig in gebruik op zowel de smartphone als de laptop en komt met talloze handige hulpmiddelen om een video professioneel te bewerken. Ingebouwd zitten bovendien allerlei mogelijkheden om de video ook gemakkelijk te uploaden naar bijvoorbeeld YouTube. Adobe Premiere Rush is gratis uit te proberen.
3 - Inshot
Inshot is een app die het wel heel gemakkelijk maakt om je video’s te bewerken op je mobiel. Natuurlijk kun je net als bij Adobe Premiere Rush en Xrecorder de video bewerken door te knippen en te trimmen, maar door het gebruik van allerlei voorgedefinieerde filters, muziekjes en stickers kun je letterlijk met een druk op de knop een heel andere filmbeleving creëren. Door toevoeging van tekst, muziek en het gebruik van een filter heb je binnen een mum van tijd een aantrekkelijke video gemaakt. Een promotiefilm laten maken door een videoproductiebedrijf is zodoende niet meer strikt noodzakelijk; je kunt het heft in eigen handen nemen met een redelijk professioneel eindresultaat.
💡 Ook interessant > In 7 stappen video voor jouw webshop!
Vier sites en tools waarmee je op je laptop de beste video’s maakt
Hoewel je met je mobiele telefoon tegenwoordig al heel professionele video’s maakt, biedt de laptop het voordeel van het gebruik van websites en tools die nog net dat beetje extra bieden. Dit zijn de vier sites en tools die je helpen om je professionele video nóg beter te maken:
1 - Storyblocks.com
Al meer dan 150.000 mensen en bedrijven maken gebruik van Storyblocks en dat is niet zonder reden. Dit platform biedt namelijk naast een gemakkelijk te gebruiken editor ook een indrukwekkende stock database met talloze uren aan filmmateriaal. Dat is handig, want zo hoef je niet voor elk beeld dat je zoekt zelf de video te schieten. Op zoek naar een video van een drukke luchthaven, een ondergaande zon of een gave drone video van een stad, ter ondersteuning van je videoboodschap? De kans is groot dat je iets geschikts vindt bij Storyblocks.
Naast de stock database en de editor word je ook in staat gesteld om tekst op een professionele manier toe te voegen aan je video, evenals allerlei effecten en ondersteunend geluid. Het is een platform dat je video’s echt naar een hoger niveau tilt, maar de vele mogelijkheden die Storyblocks biedt zijn niet gratis. Om er gebruik van te maken betaal je zo’n 350 Euro per jaar, oftewel 29 Euro per maand.
2 - Rechtenvrije muziek met een gratis audio library of Artlist.io
YouTube Audio Library en Facebook Sound Collection bieden beide een gratis audio library. Dat zijn dus heel veel geluidseffecten en rechtenvrije muziek die je voor je video kunt gebruiken zonder ervoor te hoeven betalen. Wanneer je daar niets kan vinden dat aan je wensen voldoet is ook artlist.io het proberen waard.
De kwaliteit van de muziek en audio effecten die je hier vindt is aanmerkelijk hoger dan op de gratis audio library van YouTube of Facebook. De kans dat je hier niet vindt wat je zoekt is erg klein en door de hoge kwaliteit geeft het gebruik van deze soundtracks en effecten een enorme kwaliteitsimpuls aan je video. Het platform is helaas niet gratis, maar vanaf slechts iets meer dan 10 Euro per maand heb je dan wel een haast ongelimiteerde hoeveelheid audio bestanden tot je beschikking. Artlist.io is gratis te proberen.
3 - Motion Array
Monteer je video's in Adobe Premiere (Rush) of gebruik je After Effects? Dan is Motionarray.com het proberen waard. Motion Array biedt een platform van waar je premium After Effect templates, rechtenvrije muziek, stock video’s en meer kunt downloaden. De templates helpen je om gemakkelijk en snel professionele video’s in elkaar te klikken, terwijl de plugins handige extra’s bieden voor Adobe Premiere.
Wat Motion Array naast dit aanbod onderscheidt, is dat het een download platform is. Het meeste dat je op Motion Array vindt kun je simpelweg downloaden, in plaats van het slechts online te gebruiken. Daarom de volgende tip: Het gebruik van Motion Array kost zo’n 20 Euro per maand, maar je mag het een maand lang gratis proberen. Probeer in die periode zoveel mogelijk bruikbaar materiaal vast te downloaden, voordat de proefperiode eindigt.
4 - Fiverr
Op Fiverr.com is het mogelijk om voor soms extreem lage bedragen, zeer professioneel ogende digitale services te ontvangen. Of je nu een (bedrijfs)logo, een huisstijl, een complete animatie video of zelf voice-overwerk zoekt: Fiverr biedt het. Dit van origine Israëlische platform opereert wereldwijd. Het brengt professionals van over de hele wereld samen en biedt jou de kans om uit een gigantisch aanbod een selectie te maken van de professionals die het best bij je passen. Sommige professionals vragen aanzienlijke bedragen voor hun services, maar er zijn er ook veel die werk van hoge kwaliteit leveren voor een heel lage prijs.
Het belangrijkste voordeel? Omdat Fiverr professionals die voor weinig geld kwalitatief werk leveren gemakkelijk aan je aanbiedt, blijven de kosten vaak laag. Fiverr bemiddelt en zorgt dat je altijd krijgt waarvoor je betaalde en anders krijg je je geld terug. Reviews van andere klanten laten je zien hoe goed een professional eerder werd beoordeeld.
Het nadeel is dat je over het algemeen alleen via een kort formulier kunt briefen en dat je vervolgens moet afwachten hoe goed de professional je opdracht heeft begrepen. En zoals altijd bestaat natuurlijk de kans dat je over het eindresultaat niet tevreden bent. De bemiddeling van Fiverr en de reviews van andere gebruikers zouden je echter voldoende comfort moeten geven om Fiverr uit te proberen. Bovendien bieden veel professionals meerdere correctierondes aan voor ze het werk definitief als ‘opgeleverd’ markeren.
Waar wacht je nog op?
Als ZZP’er moet je je onderscheiden. Bovenstaande apps, tools en websites geven je de handvatten om zelf aan de slag te gaan. Een bedrijfsfilm laten maken door een studio kan een kostbare aangelegenheid zijn. Een veelgehoord excuus om niet te beginnen met video. Dat gaat niet langer op. Anno nu is budget videoproductie met een net eindresultaat haalbaar voor in principe alle ZZP’ers.
Al binnen korte tijd kun je jouw eerste video’s hebben geproduceerd en je zo onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Waar wacht je nog op?
Deze blogpost is geschreven door Niels de Groot - www.nielsdegroot.com