Wat te doen als iemand je kopieert: niets doen is geen optie

Wat te doen als iemand je kopieert: niets doen is geen optie

Als (creatieve) ondernemer is het je passie om unieke producten of diensten te creëren of samen te stellen en je te onderscheiden in de markt. Je maakt je eigen merk, hebt je eigen stijl en bereikt zo op een mooie manier je eigen publiek. Maar wat als je ontdekt dat iemand anders je werk heeft gekopieerd?

Helaas is dit iets wat vaak ter sprake komt tijdens coachingsgesprekken die ik heb met onze klanten en ook bij één van de SYSO VIP inloopochtenden kwam het laatst weer ter sprake. In dat geval ging het om eigen gestylde en gemaakte fotografie dat 'gewoon' door een concurrent wordt hergebruikt.

Irritant...

Het kan ontmoedigend zijn, maar gelukkig kun je er een hoop aan doen. In deze blogpost deel ik zeven praktische stappen om jezelf te beschermen en te blijven shinen als de originele creator. Dus, pak een kop koffie en lees verder om te ontdekken wat je kunt doen als je met irritant kopieergedrag wordt geconfronteerd.

Copycats, wat kun je daaraan doen dan?

Het kan -netjes gezegd- behoorlijk frustrerend zijn als je ontdekt dat iemand anders je ontwerp, werk, werkwijze, tone of voice, merknaam, marketingideeën, stijl of foto's, you name it, schaamteloos kopieert. Maar hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen om hiermee om te gaan:

  1. Blijf kalm
    Het is begrijpelijk dat je boos of gefrustreerd bent, maar het is belangrijk om kalm te blijven en niet impulsief te reageren. Neem de tijd om je gedachten te ordenen voordat je actie onderneemt.

  2. Documenteer bewijs
    Verzamel alle bewijzen die aantonen dat jij de oorspronkelijke creator bent. Dit kan onder andere bestaan uit e-mails, contracten, facturen, screenshots, ontwerpschetsen, copyrights of handelsmerkregistraties. Hoe meer bewijs je hebt, hoe sterker je zaak zal zijn.

  3. Neem contact op met de kopieerder
    Probeer eerst zelf eens rustig contact op te nemen met de persoon of het bedrijf dat je werk heeft gekopieerd. Misschien is er sprake van een misverstand of is er een mogelijkheid tot samenwerking. Wees beleefd, maar duidelijk over je bezorgdheid en vraag om een oplossing.

  4. Raadpleeg een jurist
    Als de kopieerder niet bereid is om tot een oplossing te komen, of als je vermoedt dat er sprake is van inbreuk op je intellectuele eigendomsrechten, raadpleeg dan een jurist. Een jurist kan je adviseren over je rechten en opties, en je helpen bij het nemen van juridische stappen indien nodig.

  5. Bescherm jezelf in de toekomst
    Zorg ervoor dat je je creatieve werk beschermt door het te registreren voor auteursrecht, handelsmerk of octrooi, afhankelijk van het type werk dat je doet. Dit kan je helpen om juridische bescherming te krijgen en je rechten te handhaven als er in de toekomst sprake is van kopieergedrag. Lees ook deze KvK blogpost: Bescherm je werk met intellectueel eigendom

  6. Blijf uniek en vernieuwend
    Het kopiëren van je werk kan frustrerend zijn, maar het is belangrijk om je te blijven richten op het creëren van unieke en vernieuwende ideeën. Blijf vooroplopen in je branche door constant nieuwe dingen te bedenken en je creativiteit te tonen.

  7. Wees proactief met marketing
    Een sterke online aanwezigheid kan je helpen om je merk en je creatieve werk te beschermen. Investeer in een solide SEO-strategie, zodat je online vindbaar bent en jezelf kunt positioneren als de originele creator.

Extra ChatGPT supertip

Kijk, een echte jurist van vlees en bloed in de arm nemen heeft altijd de voorkeur. Maar je kunt voor een eerste, gewichtige benadering ook eens kijken naar wat ChatGPT voor je kan betekenen. Zo genereerde ik onderstaande 'juridische mail' tijdens de eerder genoemde SYSO VIP inloopochtend. 

Prompt (opdracht)
"Schrijf een juridische mail aan een webshop die ten onrechte mijn foto's heeft gebruikt. Ik wil dat zij daarmee stopt."

De respons van ChatGPT

Geachte heer/mevrouw,

Ik schrijf u in verband met het gebruik van mijn foto's door uw webshop zonder mijn toestemming of vergoeding. Ik ben de eigenaar van deze foto's en het gebruik ervan zonder mijn toestemming is een inbreuk op mijn auteursrecht.
Ik verzoek u hierbij om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van mijn foto's op uw webshop en alle kopieën en versies daarvan te verwijderen. Daarnaast verzoek ik u om mij schriftelijk te bevestigen dat u stopt met het gebruik van mijn foto's en dat u deze heeft verwijderd.

Ik wijs u erop dat mijn auteursrecht beschermd is door de Nederlandse wet en dat het zonder mijn toestemming gebruiken van mijn foto's schadevergoeding kan opleveren. Indien u niet voldoet aan mijn verzoek om te stoppen met het gebruik van mijn foto's en deze te verwijderen, zal ik genoodzaakt zijn om verdere stappen te ondernemen om mijn rechten te beschermen.

Ik verzoek u om binnen zeven dagen na ontvangst van deze brief te reageren. Indien ik geen reactie van u ontvang, zal ik verdere stappen ondernemen om mijn rechten te beschermen.

Bij deze vertrouw ik erop dat u mijn verzoek serieus neemt en dat we dit geschil snel en op een vreedzame manier kunnen oplossen.

Met vriendelijke groet,
[Naam en handtekening]

🔴 Vertel, heb jij zelf nog tips & tricks die je wilt delen?

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.