Hoe is Coca-Cola een love brand geworden en wat kun jij daarmee?

Hoe is Coca-Cola een love brand geworden en wat kun jij daarmee?

Mijn eigen tienerkamer was één grote Coca-Cola reclame. Alles wat er te vinden was van Coca-Cola vond je erin terug. Met de complimenten en dank aan mijn ouders trouwens, die daar zo lief in meegingen. Het behang, dekbedovertrek, ton, spiegel, alle blikjes en flesjes en posters die ik maar kon vinden... Coca-Cola. Waarom precies weet ik niet, maar het verhaal, de krulletters in combinatie met het knalrood, de vrolijke reclamebeelden en commercials en natuurlijk ook gewoon de limonade zelf. Coca-Cola was mijn held. Mijn allereerste love brand. En niet alleen van mij.

Maar... of het aan deze commercial (1987, feel old yet?) heeft gelegen betwijfel ik 😂 Herken jij 'm nog?
 

Van medicinale siroop naar wereldwijde roem

Water, suiker, karamelkleur (E150d), de aroma's vanille, kaneel en citrusolie, fosforzuur en cafeïne. Meer is het niet, en toch wat de omzet van Coca-Cola Company in 2021 ruim $37 miljard dollar. Hoe dan?!

Ergens in 1886 mengde John Pemberton ongeveer bovenstaande ingrediënten tot een medicinale siroop tegen vermoeidheid, hoofdpijn en maagproblemen en hij noemde het 'Coca-Cola'. Binnen een jaar werd het drankje vrij populair. Zakenman Asa Griggs Candler zag er wel brood in en kocht het recept van Pemberton voor $2.300 dollar.

Candler investeerde vervolgens in een agressieve marketingstrategie, waarbij hij Coca-Cola adverteerde als een verfrissende drank die 'gezondheid en vitaliteit' bevorderde. Hij gebruikte verschillende marketingtactieken, zoals gratis samples en sponsoring van evenementen en sportteams, om de verkoop te stimuleren. En de rest is geschiedenis.

Coca-cola flesjes

Hoe is Coca-Cola een love brand geworden?

Coca-Cola is inmiddels een van de meest iconische merken ter wereld en wordt beschouwd als een 'love brand' vanwege de enorme populariteit en loyaliteit van consumenten. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de status van Coca-Cola als love brand:

 1. Geschiedenis en erfgoed
  Coca-Cola werd voor het eerst geproduceerd in 1886 en heeft een lange en rijke geschiedenis. Het merk heeft zich aangepast aan de veranderende tijden, maar heeft altijd vastgehouden aan zijn kernwaarden en iconische visuele identiteit.

 2. Sterke merkidentiteit
  Coca-Cola heeft een sterke merkidentiteit die bestaat uit het rode krulletter logo, de curvy fles, en de kenmerkende smaak en geur. Het merk heeft ook een herkenbare en consistente marketingstrategie gevolgd door de jaren heen.

 3. Emotionele connectie
  Coca-Cola heeft zich gericht op het creëren van een emotionele connectie met consumenten, door middel van marketingcampagnes die focussen op geluk, vriendschap en gemeenschap. Het merk heeft zich ook gericht op sociale verantwoordelijkheid, waardoor het zich kan identificeren met een grotere en meer inclusieve doelgroep.

 4. Wereldwijd bereik
  Coca-Cola is wereldwijd verkrijgbaar en heeft zich aangepast aan verschillende culturen en talen. Dit heeft bijgedragen aan het creëren van een universele en alomtegenwoordige merkbeleving.

 5. Innovatie en diversificatie
  Coca-Cola heeft zich altijd gericht op innovatie en diversificatie, waardoor het merk relevant blijft voor nieuwe generaties. Het merk heeft bijvoorbeeld producten zoals Diet Coke en Coca-Cola Zero ontwikkeld om aan te sluiten bij gezondheidstrends, en heeft zich uitgebreid naar andere drankcategorieën, zoals water en vruchtensap.

Al deze factoren samen hebben bijgedragen aan de status van Coca-Cola als een love brand, die wordt geassocieerd met geluk, plezier, en onvergetelijke momenten.

Om dat te onderstrepen hier een mooie compilatie van Coca-Cola commercials door de jaren heen.
 

Wat kun je als merk van Coca-Cola leren?

Merken kunnen de succesfactoren van Coca-Cola als love brand toepassen door zich te richten op de volgende aspecten:

 1. Focus op het bouwen van een sterke merkidentiteit
  Merken moeten zich richten op het ontwikkelen van een herkenbare en consistente merkidentiteit, die de kernwaarden van het merk weerspiegelt. Dit kan worden gedaan door het ontwikkelen van een eigen kenmerkende branding met uniek logo, kleurenschema, typografie en tone-of-voice in communicatie.

 2. Creëer een emotionele connectie met consumenten
  Richt je op het creëren van een emotionele connectie met je klant. Doe dat door middel van verhalen die aansluiten bij de emoties van je publiek en die resoneren met hun waarden en levensstijl.

 3. Blijf relevant door te vernieuwen
  Pas je aan aan de veranderende trends en behoeften. Blijf vernieuwen en differentiëren. Dit kan worden gedaan door het aanbieden van nieuwe producten, maar ook door het gebruiken van andere marketing strategieën als dat nodig is. Verdiep je bijvoorbeeld in AI en automatisering om je ondernemersleven makkelijker te maken.

 4. Wereldwijde merkbeleving
  Wil je over de landsgrenzen heen? Richt je dan op het creëren van een universele en alomtegenwoordige merkbeleving, die de culturele en taalkundige verschillen van verschillende markten overbrugt. Dit kan worden gedaan door middel van een universele branding te laten ontwikkelen en het voeren van een meertalige professionele webshop die overal in de wereld bereikbaar en begrijpbaar is.

 5. Sociale verantwoordelijkheid
  Love brands richten zich vaak op sociale verantwoordelijkheid, waardoor ze zich kunnen identificeren met een grotere en meer inclusieve doelgroep. Dit kan worden gedaan door middel van investeringen in maatschappelijk verantwoorde projecten en duurzame bedrijfspraktijken. Kijk eens naar wat Kiva doet, dat is een mooi initiatief om anderen op weg te helpen.

Door je te richten op deze aspecten, kan ook jouw merk de status van love brand bereiken, en de loyaliteit en populariteit van consumenten winnen.

En dit... is mijn favoriete Coca-Cola commercial. Als het al niet mijn love brand was, dat werd het dat meteen na het zien van deze mooie minuut.
  

❤️ Zo word jouw merk ook een love brand!

Het is absoluut de moeite waard om te investeren in het opbouwen van een sterke merkidentiteit, merkbeleving en klantrelatie om een love brand te worden en te genieten van de vele voordelen die dit met zich meebrengt!

Hoe je dat doet?
Dat leg ik je binnenkort heel graag grondig uit met Love brand strategy. Zet jezelf vast (vrijblijvend) op de wachtlijst en misschien bouw jij straks ook je merk op vanaf de fundering tot aan de rokende schoorsteen. Onderscheid jezelf en verover het hart van je klant. Dit wordt epic, meld je aan en weet als allereerste ALLES!

Love brand


Hé, ben je er nog? Klaar voor een héél cheezy commercial? Nog ééntje dan...
 

Nu jij, wat is jouw love brand?

Laat een reactie achter

Note: publicatie van je reactie kan even duren. Dankjewel voor je geduld.